Pelastuskoirat

PELASTUSKOIRAJAOSTON TOIMINTA on laukkautettu 2021 vuosikokouksessa.

Kerhon pelastuskoirajaoston toiminta on tauolla ja jaostoon haetaan vetäjää. Jaostossa toiminut vertaistukiryhmä on irrottautunut omaksi yhdistyksekseen.

Koiran iloksi ja aktivoinniksi voi hakua treenailla porukalla ja treenikavereita voi huhuilla Fb:hen perustetussa Ojlkk vertaistukitreenit/haku -ryhmässä. https://www.facebook.com/groups/218660465282967/?fref=ts

 


PELASTUSKOIRATOIMINTA

Pelastuskoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan etsimään kadonneita henkilöitä viranomaisten apuna, erilaisissa vaativissa olosuhteissa. Suomen Pelastuskoiraliiton ja Suomen Palveluskoiraliiton alaiset pelastuskoirayhdistykset kouluttavat koiria ja niiden ohjaajia työskentelemään Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) hälytysryhmissä. Hälytysryhmien jäsenet auttavat poliisia ja muita viranomaisia kadonneiden henkilöiden etsinnöissä.

Hyvä pelastuskoira pystyy tarkastamaan ohjaajansa kanssa laajojakin alueita nopeasti ja luotettavasti. Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Hakukoira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisen hajua. Jälkikoira puolestaan etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä. Poikkeusolojen varalle jäsenyhdistyksissä koulutetaan myös rauniokoiria. Koulutus järjestetään pelastusviranomaisten kanssa. Koulutetut rauniokoirat sijoitetaan kunnan väestönsuojeluorganisaatioon.

Etsintätyö on yhteistyötä. Maastossa pelastuskoiran ja sen ohjaajan lisäksi etsintäpartioon kuuluu suunnistaja ja mahdollisesti ensiapuhenkilö. Myös ohjaajalta ja suunnistajalta vaaditaan tarvittavat ensiaputaidot. Rauniotyöskentelyssä raivauskomppaniaan kuuluvat pelastuskoirat ottavat osaa pelastus- ja etsintätyöhön pelastustoimen henkilöstön apuna. Hakukoira työskentelee siis ilmavainuisesti etsien alueella olevien henkilöiden hajua. Hajun löydettyään koiran tulee löytää henkilö ja ilmaista se ohjaajalleen: jäämällä löydetyn henkilön viereen samalla haukkuen (haukkuilmaisu), palaamalla ohjaajan luokse ja ilmaisten löydön otettuaan kaulalla roikkuneen rullan suuhunsa. Tämän jälkeen koiran tulee johdattaa ohjaaja löydetyn henkilön luo (rullailmaisu) tai kulkemalla löydetyn ja ohjaajan väliä, ilmaistuaan ohjaajalleen löydön (kertova ilmaisu). Palveluskoiraliitossa hyväksytään ainoastaan haukku- tai rullailmaisu. Sekä haku että jälkikoiralta ja ohjaajalta vaaditaan hyvää kuntoa sekä mahdollisuutta liikkua haastavissa maastoissa. Koiran tulee olla ohjaajan hyvässä hallinnassa, mutta kuitenkin koiralta tulee löytyä toimintakykyä myös silloin, kun se työskentelee kaukana ohjaajastaan.