Rally-Toko

RALLYTOKOHARJOITUKSET 2023

Maanantaisin hallilla rallytokon ALO/AVO- treeni (8 krt) jatkaa 27.2. saakka.Vuoden 2022 rallykokeet pidettiin KAS ry:n hallilla Oulussa 5.11. ja 19.11. Tuomareina Heli Kelhälä ja Fiia-Maria Kivioja. Mukavien kokeiden tuloksina myös kaksi Rallytoko valioitujaa: Paula Soronen ja Pääsky sekä Linda Siekkinen ja Bree.

Kuva: Anna-Kaisa Näppä

Kuvassa voi olla koira ja nurmikko

 

 Syyskauden 2018 paikkojen haku auki! Paikkoja vapaana! ks. etusivu!

Paikkoja vapaana rallytokon alkeisryhmään (ti klo 18-19) ja jatkoryhmään (su klo 18-19). Alkeisryhmässä harjoitellaan vetäjän opastuksella rallytokon alkeisluokan kylttejä ja yleistä rallytokon perusteista. Lisäksi harjoitellaan kontaktia, seuraamista, istumista, maahanmenoa ja siirtymistä eteen ja perusasentoon. Jatkoryhmä on tarkoitettu voittajaluokan ja mestariluokan kilpaileville koirille. Ryhmä treenaa osan aikaa vertaistuella ratatreenejä ja osan kerroista on vetäjä, jolloin treenataan oikealla puolella tehtäviä kylttejä sekä muita ylempien kylttien liikkeitä.

Syyskausi on 1.9.-31.12. ja rallyn alkeisryhmä on tiistaisin ja jatkoryhmä sunnuntaisin.  Syyskauden maksu on 100e/koirakko/laji (mukaan vain jäsenet).  ks. hakulinkki etusivulta!

Tulossa

-suunnitteilla toukokuussa 2019 rallytokokoe, tuomari Jaana Karppinen

-suunnitteilla elokuussa 2019 rallytokokoe, tuomari Heli Kelhälä


YLEISTÄ RALLYTOKOHARJOITUKSISTA

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset! Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen.

MITÄ ON RALLYTOKO?

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p. Pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan!

Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille ja sitä voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien agilitykoirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia!

VIRALLISESTI

Rally-toko virallistui Suomessa 1.5.2014.
Virallisia kilpailuja käydään pohjoismaista myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Tästä linkistä Rally-tokon viralliset säännöt ja kilpailuohjeet:
Viralliset säännöt ja kilpailuohjeet